Farveglæde i bevægelse

Om Birthe Johansens fabulerende malerier

Birthe Johansens lyst til at lege med farverne og afprøve deres spændvidde kommer meget til udtryk i hendes værker. Det er spændende at opdage hvad farverne kan gøre ved hinanden og opleve dem præsenterer sig som selvstændig farve og så se hvordan Birthe udnytter hver enkelt farve til at skabe en følelse og en stemning. Hun kombinerer farverne på en harmonisk måde og blander dem fint mellem lyse og stærke farver over til de mere kolde og mørke toner. Arbejdet med farver, kontraster og motiver er en kontinuerlig proces for Birthe Johansen.

Birthe har en stor lyst til at udtrykke sig i farver og former. Hun benytter sig af flere forskellige udtryk og viser en stor alsidighed. Hun lader sig ikke fastlåse i et bestemt motivisk udtryk og hendes store nysgerrighed tillader ikke stilstand. Derimod elsker hun at træde ind i nye rum og udfolde sig kreativt i dem. Skal man sætte en fællesnævner på Birthe Johansens billeder må det være, at de er meget udtryksfulde. Hun bevæge sig rundt i det kunstneriske univers og suge til sig af forskellige indtryk, som lagres og hentes frem og bearbejdes i den skaberproces, som hun lader sig drive ind i. Birthes maleriske fortælling udspringer sig af det hun oplever, når hun, med stor lyst, ser på verden omkring sig. Hendes billedunivers bliver ikke kedeligt og beskueren får sine egne oplevelser ved at betragte hendes billeder.

Man mærker Birthes glæde ved at male og over at have farverne og kreativiteten i sit liv. Det er hendes fristed – hendes kunstneriske legeplads, hvor hun til stadighed udvikler sig og eksperimenterer med farvekombinationer, figurer og abstraktioner, hvilket tydeligt ses at fungere for hende. Hun behersker både det abstrakte og det figurative og kunne med fordel videreudvikle og fremelske sine landskabelige abstraktioner og de Picasso inspirerede malerier endnu mere, så de stod skarpere og stærkere. For det er netop indenfor de to felter, at Birthes styrke og passion skinner mest igennem. Når hun arbejder med maleriet, dukker der noget brugbart op fra den abstrakte baggrund, noget der kan videreudvikles. Mange gange gennemgår hendes billeder en massiv forandring og males over flere gange førend et tilfredsstillende resultat fremkommer med en klar og enkel opbyggelighed.

Motiverne er fyldt med variation og dynamik. Nysgerrigheden og legen med farverne skaber de interessante billeder. Der tales ikke med et entydigt sprog og fortolkningen kan slippes fri i oplevelsen af farver og former, der balancere og nuanceres i harmonisk samklang.

Der findes ingen endegyldig konklusion i Birthe Johansens værker, men det er heller ikke nødvendigt. Hun tager os med på en fornøjelig og uforudsigelig vandring i sit billedunivers. Hun fortæller og maler med en mærkbar stor lyst, oprigtighed og glæde.

©Af Kirsten-Marie Hedeland, tv programvært på ”Kunst for Tiden” og skribent ved Kunstavisen, september 2013